Η Ευρωπαικη Ακαδημια για την Βιωσιμη Αναπτυξη της Υπαιθρου στα πλαίσια του συγχρηματοδοτουμενου προγραμματος της Ευρωπαικης Επιτροπης CULTURE 2000, CULT-RURAL - Προώθηση ενός Κοινού Πολιτισμικού Χώρου για τις Ευρωπαϊκές Αγροτικές Κοινωνίες, διοργάνωσε την 6η Θερινή Ακαδημία με θέμα «Πολιτισμός και Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στα Χανιά στις 17-26 Αυγούστου 2007. Οι συμμετέχοντες (προσωπικό μουσείων, υπεύθυνοι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μελη πολιτιστικών συλλόγων, ερευνητές, εθνογράφοι, εκπαιδευτές, διαχειριστές αγροτικής ανάπτυξης) και οι ομιλητές προήλθαν από 17 Ευρωπαικές χώρες, με σκοπό να συζητησουν τον ρολο του πολιτισμού και της πολιτισμικής κληρονομιάς σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων/σπουδαστών της ακαδημίας ήταν τα 40 έτη.
Πριν την αφιξη τους στα Χανιά, οι σπουδαστές έλαβαν ένα Εγχειρίδιο Συμμετοχής στην ακαδημία, που παρουσιαζει το αναλυτικο προγραμμα της 6ης Θερινης Ακαδημίας και τις συμμετοχικές διαδικασίες που θα ακολουθηθουν στις εκπαιδευτικές μεθοδούς. Επισης, ως προετοιμασία για την συμμετοχή τους στην ακαδημία, καλούνταν να γράψουν παραδείγματα καλης πρακτικης που γνωριζουν σχετικα με το θέμα της ακαδημιας και να τα παρουσιασουν την τρίτη και τεταρτη ημέρα της ακαδημίας στους υπολοίπους.
Κατά την άφιξη τους έλαβαν το προσχέδιο του Θεματικού Οδηγού «Πολιτισμός και Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη». Η δεύτερη έκδοση του οδηγού θα αναθεωρηθεί και θα εμπλουτιστεί με υλικό που δημιουργήθηκε κατα την διαρκεια της Θερινής Ακαδημίας πριν τυπωθεί σε μορφή βιβλίου.
Η 6η Θερινη Ακαδημία καλωσόρισε 60 συμμετέχοντες, που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους γύρω από το θέμα, απέκτησαν νέες γνώσεις και επωφελήθηκαν από τις πολλές ευκαιρίες δικτύωσης που προσφέρει το Euracademy Association και η ακαδημία γενικότερα.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με μια ανοικτή συνεδρίαση οπου οι συμμετέχοντας παρουσιασαν του εαυτους τους και τους προσωπικους στόχους και τις προσδοκίες που εχουν απο την συμμετοχή τους. Το απόγευμα ο Peter Howard έκανε την εισαγωγικη διάλεξη για την Κληρονομιά των Αγροτικών περιοχών και τον σύγχρονο πολιτισμό. Το βράδυ οργάνωθηκε ενα διεθνές δείπνο οπου σερβιριστηκαν αντιπροσωπευτικα φαγητα και ποτα απο τις χωρες των συμμετεχοντων. Το δείπνο υπηρξε μια πολυ καλη ευκαρια για να γνωριστουν οι συμμετεχοντες μεταξυ τους μεσα σε μια φιλική και όμορφη ατμοσφαιρα.
Την δευτερη ημέρα τρεις διαλέξεις πραγματοποιηθηκαν, η πρωτη « κληρονομιά των αγροτικών περιοχών και τη βιώσιμη ανάπτυξη» απο την Dr. Jane Downes, η δεύτερη «Προστασία του πολιτισμού: το μουσείο αγροτικού πολιτισμού τον 21ο αιώνα» απο τον Michel Colardelle και η τρίτη «Οικο-μουσεια και Τοπικη αναπτυξη» απο τον Dr. Mauricio Maggi. Μετα απο καθε διαλεξη οργανωθηκαν συζητησεις σε ομαδες και εργαστήρια με την ενεργη συμμετοχη των σπουδαστων.
Την τριτη ημέρα πραγματοποιηθηκαν δύο διαλέξεις οπου ακολουθησαν συζητησεις ομάδων εργασίας, η πρώτη με τιτλο «συμβολή του πολιτισμού στην τοπική οικονομία» απο την Joan Asby και η δευτερή με τίτλο «ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ως φορείς πολιτισμού» απο την Katriina Siivonen.
During the fourth day the final lecture and workgroups were held on "Planning rural development with a focus on culture" by Dr. Fouli Papageorgiou (GR).
Την τέταρτη ημέρα, η τελευταία διάλεξη και συζητηση ομαδων εργασίας εγινε στο θέμα « Σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης με έμφαση στον πολιτισμό» απο την Δρ. Φούλη Παπαγεωργίου.
Την τέταρτη μέρα επισης οργανώθηκαν μια σειρά θεματικών εργαστηρίων
- Τοπικός πολιτιστικός σχεδιασμός- AGENDA 21, εισηγητής Raul Abeledo
- Τοπία: Η ευρωπαική συνθήκη για τα τοπία, εισηγητης Peter Howard και Jane Downes
- Μονοπάτια με ενδιαφέρον πολιτιστικής κληρονομίας, εισηγητης Marco Koscak
- Ένα παιχνίδι αειφορίας, εισηγητής Joan Asby
Την πεμπτη και έκτη ημέρα (22 και 23 Αυγούστου) πραγματοποιήθηκαν 5 διαφορετικα εκπαιδευτικα ταξίδια σε γύρω περιοχες με σκοπο την επισκεψη σε περιοχες και οργανισμους που αποτελούν παραδειγματα καλης πρακτικης. Οι συμμετεχοντες χωριστηκαν σε 5 γρουπ. Τα γκρουπ κατευθυνθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης, οπως στα Χανια, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, κατω απο ένα αυστηρό προγραμμα επισκεψεων που συμπεριελαμβανε συνεντευξεις με τοπικους φορεις, παραγοντες και επαγγελματιες. Οι συμμετεχοντες ειχαν ετσι την ευκαιρια να επισκεφθουν σημαντικα ιδρύματα της Κρήτης (οπως μουσεία, πολιτισκα κέντρα, εθνικά πάρκα, οικοτουριστικούς προορισμούς, αναπτυξιακους φορεις κ.α) και να ερευνήσουν την συμβουλη του κάθε φορέα στην αειφόρο αναπτυξη της υπαίθρου. Τα μέρη που έκανα ιδιαιτερη εντύπωση στους συμμετεχοντες, συνπεριλαμβάνουν το οικοτουριστικό χωριο της Μηλιάς, το αρχαιολογηκο μουσείο του Ρεθύμνου, την μονή Αρκάδι, την Φαιστο και το χωριό Βάμος στα Σφακιά.
Με το τέλος των εκπαιδευτικών ταξιδιών οι συμμετέχοντες προετοιμάσαν τις παρουσιάσεις των ταξιδιών τους ανα ομάδες, με σκοπο να ανταλλαξουν εμπειριες και αποψεις. Οι παρουσιάσεις εμπλουτισμένες με φωτογραφιες και σε μερικές περιπτώσεις με ζωντάνες παραστασεις, εγιναν την εβδομη ημέρα, και αποτελεσεαν ενα απο τα πιο σημαντικα γεγονοτα της 6η Θερινής Ακαδημίας.
Καθ’ολη τη διάρκεια της θερινης ακαδημίας ελαβαν χώρα μια σειρα απο συωεδρίες χρησιμοποιώντας την μεθόδο VPL (Validation of Prior Learning) απο τον Kees Schuur και την Annett Walter, με στόχο να δώσουν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία και την μεθοδολογία για να αναγνωρισουν και να εκμεταλευτουν τις δεξιοτητές που ηδη εχουν ή ανεπτυξαν κατα την διαρκεια της θερινης ακαδημιας μεσα απο μια γενικη εκτιμηση των αναγκων τους σε δεξιοτητες και γνώσεις.
Την τελευταία ημέρα οι συμμετεχοντες συνόψισαν και αξιολόγησαν την εμπειρια τους απο τη θερινή ακαδημια, μεσω μιας ανοικτης συζητησης στην οπια συμμετειχαν και οι εισηγητες, ομιλητές, διοργανωτες της ακαδημίας. Συμφωνα με τα συμπερασματα της συζήτησης η 6η Θερινή Ακαδημία αποτελεσε ενα επιτυχημενο γεγονός, που εδωσε στους συμμετεχοντες νεες γνωσεις και δεξιοτητες, βελτιωσε την αντιληψη τους για αλλους πολιτισμους , προσφέροντας την δυνατοτητα να δημιουργησουν νεες επαγγελματικες αλλα και προσωπικες φιλίες μέσα απο μια ενδιαφερουσα και απολαυστικη διαμονη στην Κρήτη. |